Klei voor jouw idee

Wist je dat er een prototype van een ‘coffee-to-throw’ beker bestaat? Oftewel: bekers die van klei zijn gemaakt zonder andere grondstoffen. Deze bekers kunnen bij wijze van zo worden weggegooid in de natuur zonder dat er schadelijke resten achterblijven. Misschien heb jij ook een goed idee om een product van klei te maken. We denken graag met je mee. Neem dus gerust contact met ons op.

Content Paragraphs
Kleibeker 'Coffee to throw' van Stichting Fabrikaat

Even kort over klei

Net als grind en zand is klei een verweringsproduct van steen. Door sneeuw en regen komen stukken steen vanuit de bergen in rivieren en beken terecht. Die brengen het weer naar lager gelegen gebieden en onderweg doen zon, vorst en wind hun werk. Zo worden stenen kiezels, en kiezels korrels. Klei bestaat uit heel fijne platte steenfragmenten en mineraaldeeltjes met een korrelgrootte kleiner dan 2 micrometer. Zijn de gronddeeltjes iets groter? Dan noemen we dat leem. De plaats van herkomst geeft aan of het gaat over zeeklei of rivierklei.

Voor verschillende toepassingen

De specifieke samenstelling van verschillende kleimineralen bepaalt waarvoor we klei kunnen gebruiken. En of het nodig is om andere stoffen toe te voegen. Dat hangt dan weer samen met de manier waarop klei is afgezet en uit welk gebied het komt. In zeeklei vind je bijvoorbeeld kleimineralen illiet en smectiet. Kaoliniet bijvoorbeeld maakt klei heel kneedbaar en is daarom geschikt om porselein van te maken.

Buitengewoon bijzonder

Voedselrijke leefgebieden voor planten en dieren. Sterke dijken, waterdichte vijvers. Gebouwen, straten en pleinen. Het koffiekopje in jouw hand, de vloertegels en het sanitair in jouw huis. Het zou er allemaal niet zijn zonder klei. Van klei maken we slijtvaste en dus duurzame keramische producten. En door de hoge smelttemperatuur is klei een prima isolator of pakking. Sommigen zweren zelfs bij de medicinale en therapeutische werking van klei.

Klei vernieuwt zichzelf

De allermooiste eigenschap van klei is dat het een blijvend vernieuwbare grondstof is. En er nog altijd meer klei wordt afgezet, dan we in de industrie gebruiken. Sterker nog, onderzoek laat zien dat onze rivieren in de uiterwaarden over een aantal jaar meer klei afzetten dan we nodig hebben en dus ook kunnen winnen. Afgraven blijft dan ook nodig. Om rivieren de ruimte te geven, ons land te beschermen tegen overstromingen en nieuwe leefomgevingen voor planten en dieren te ontwikkelen.

De beste klei voor keramische producten

Om straatstenen, bakstenen, binnenmuren, dakpannen, wand- en vloertegels en andere keramische bouwproducten te maken, is klei de belangrijkste grondstof. Al dan niet gemengd met andere grondstoffen, kleur- of toeslagstoffen voor het beste eindproduct. Wist je dat klei met een hoog kalkgehalte vooral geschikt is voor gele bakstenen? En klei met veel ijzer bij het bakken rood wordt? Door verschillende kleisoorten te mengen krijg je de gewenste kleur. De juiste maat van een baksteen of straatklinker ook. De hoeveelheid leem in klei bepaalt namelijk hoeveel een steen bij het bakken krimpt. We weten er alles van. De branchevereniging voor de keramische bouwindustrie (KNB) vertelt er ook meer over.

Ruimte voor nieuwe natuur

Sinds de jaren 90 winnen we klei op een nieuwe, duurzame manier. Reliëfvolgend ontkleien noemen we dat. Zo ontstaan vele duizenden hectares nieuwe natuur. Nieuwe leefomgevingen voor planten en dieren. Prachtige recreatiegebieden waar iedereen kan ontspannen en genieten.

Bijdragen aan hoogwaterveiligheid

Met klei leggen we nieuwe dijken aan en versterken we bestaande dijken en oevers. Aan de andere kant scheppen we klei weg om onze uiterwaarden te verdiepen. Zo houden we vaarwegen op diepte, krijgen rivieren de ruimte en beschermen we ons land tegen overstromingen.