Op dinsdag 29 augustus 2023 organiseerden wij vanuit het project Demen-Dieden een zomeravondexcursie naar het aangrenzende natuurontwikkelingsproject in de Diedensche Uiterdijk. Tijdens de excursie hebben wij aan ruim 40 omwonenden en andere belangstellenden de vorderingen van het werk in dit gebied laten zien.

Middle section

Achtergrond

De Diedensche Uiterdijk laat goed zien hoe door kleiwinning een goede basis wordt gelegd voor de ontwikkeling van de riviernatuur. Iets wat we ook in het projectgebied Demen-Dieden gaan realiseren. In overleg met de klankbordgroep van het project Demen-Dieden hebben wij deze excursie door de Diedensche Uiterdijk georganiseerd.

Natuurontwikkeling

Lianne Schröder van Natuurmonumenten was aanwezig om een toelichting te geven op de ontwikkeling die het gebied de afgelopen jaren heeft doorgemaakt en hoe verschillende belangen (waaronder hoogwaterveiligheid) van invloed zijn op dit type projecten. De excursie-deelnemers konden tussendoor genieten van foeragerende lepelaars en de in grote getale aanwezige wulpen. De wulpen gebruiken het ondiepe water als  slaapplaats. In het ondiepe water komen minder snel vossen en andere predatoren. Een groot deel van het gebied bevindt zich nog in de pioniersfase, waarvan vogelsoorten zoals kluut, visdief en kleine plevier tijdelijk profiteren. Na enkele groeiseizoenen ziet het gebied er weer heel anders uit.

Frank ten Vaarwerk gaf namens Rijkswaterstaat uitleg waarom zij participeren in dit project: “Vanuit de uitvoering van de zogenoemde KaderRichtlijnWater (KRW) zetten wij ons met natuurontwikkelingsprojecten in voor een betere chemische en ecologische (water)kwaliteit van de Maas. Daarin werken wij graag samen met andere partijen.”

Vorderingen in het werk

Jildert Hijlkema (K3) gaf mede namens Wetering, het bedrijf dat het werk daadwerkelijk uitvoert, een toelichting op de vorderingen in het werk: “Sinds de vorige zomeravondexcursie in 2019 zijn met name grote delen aan de noordwest- en zuidwestzijde van het gebied ingericht. Door de hoogteverschillen met het onvergraven maaiveld is goed te zien hoe dik de kleipakketten zijn die worden afgegraven.” Door het reliëfvolgend afgraven van het kleipakket wordt het zand blootgelegd; een goede uitgangssituatie voor een meer gevarieerde natuurontwikkeling. De vrijkomende klei wordt gebruikt voor de productie van bakstenen.  

Blik op de toekomst

Voor volgend jaar staat de herinrichting met het overgangsgebied naar het project Demen-Dieden op de planning. Op deze manier verschuiven de werkzaamheden dan dus gestaag naar de oostzijde.

Wim Vermeule van kleiwinner Delgromij (onderdeel van K3) geeft aan dat het huidige uitvoeringstempo, ondanks enige stagnatie in de bouw, waarschijnlijk vastgehouden kan worden: “Bij het gebruik van Maasklei voor de productie van bakstenen komt relatief weinig CO₂ vrij. Met het oog op duurzaamheid overwegen steenfabrieken daarom meer Maasklei toe te passen.”

Wij kijken terug op een zeer geslaagde excursie.

Meer weten?

Meer weten over het project Demen-Dieden? Je kunt meer lezen over het project via de button hieronder.